Μια πόλη και μια ολόκληρη περιοχή προσπαθεί να μαζέψει τα συντρίμμια της, να θεραπεύσει τις πληγές της και να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών της, ύστερα από μία 10ετια πολέμων. Σε αυτήν τη συγκυρία μια δυναμική γυναίκα-καλλίτεχνις με ευαισθησία στα κοινωνικά και ανθρωπιστικά θέματα μπαίνει μπροστά για να δώσει χέρι βοηθείας στην πόλη. Είναι η Στεφανία Σιάκου, με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη και παντρεμένη με τον ιατρό Χρήστο Σιάκο, εξέχουσα μορφή της πόλης. Η κα Σιάκου, έχοντας διάφορες εικόνες από τις δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, αποφασίζει να ιδρύσει το Παράρτημα Φλώρινας, ως παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών που λειτουργούσε ήδη από το 1911.

Από τον τοπικό Τύπο, διαβάζουμε σε άρθρο της εφημερίδος «Έθνος» της 20ης Σεπτεμβρίου 1952 την είδηση της ίδρυσης ενός νέου σωματείου γυναικών. Στις 25 Σεπτεμβρίου του 1952 καταχωρήθηκε στο Πρωτοδικείο Φλώρινας το Ιδρυτικό Καταστατικό του Λυκείου Ελληνίδων Παράρτημα Φλώρινας, με αριθμό πρωτοκόλλου 141. Καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Σωματείων του Δικαστηρίου και δημοσιεύτηκε περίληψη του Καταστατικού στην εφημερίδα «Η ακριτική Βόρειος Ελλάς» του εκδότη Θωμά Βράκα.

Οι σκοποί του Σωματείου, σύμφωνα με το Καταστατικό ήταν οι εξής:


  • Η διατήρηση, διάδοση και προβολή των Ελληνικών εθίμων και παραδόσεων
  • Η εξυπηρέτηση της προόδου της Ελληνίδας και η υποβοήθησή της σε κάθε τομέα
  • Η ηθική υποστήριξη προς την μητέρα και το παιδί.

Όσον αφορά στη δράση του Λυκείου εκείνης της εποχής,, τα τμήματα που συστάθηκαν ήταν: το Μορφωτικό, Καλλιτεχνικό, Λαογραφικό, Παραδόσεων, Ιιματιοθήκης και Χορού.


Προτεραιότητα δόθηκε στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού, που ήταν μεγάλο πρόβλημα εκείνη την εποχή, λόγω της υπολειτουργίας των σχολείων κατά τα έτη 1940 έως το 1950, εξαιτίας των συνεχών πολέμων


Για αυτούς τους λόγους το Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας ίδρυσε Νυχτερινό Σχολείο Αγραμμάτων Απόρων Γυναικών, κατά τα έτη 1953-1954. Σε σχετικό έγγραφο προς τον τότε Υπουργό Παιδείας αναφέρεται η απόφαση του Λυκείου για την ίδρυση του σχολείου αρχικά στη πόλη, με σκοπό την επέκτασή του και τα χωριά. Το Σχολείο λειτούργησε με την συνέργεια των διδασκουσών μελών και με έσοδα από εράνους των κατοίκων της πόλης. Επίσης δημιουργήθηκε Τμήμα Βιβλιοθήκης και λειτούργησε Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας, το οποίο λειτούργησε για λίγο. Το Λύκειο πραγματοποιούσε διαλέξεις σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας και το Γυμνάσιο Φλώρινας


Ενδεικτική ήταν η διάλεξη του καθηγητού Φιλοσοφικής Ιωάννου Κακριδή, την οποία παρακολούθησε πλήθος πολιτών, μεταξύ των οποίων παρευρέθηκαν ο Εισαγγελέας Φλώρινας κος Καρούκης, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Φλώρινας, η Χατζηλάμπρου Πέρσα, Σιάκου Ουρανία, ο διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ο Χρήστος Σιάκος και οι καθηγητές Αγαθάγγελος Ελευθερίου, ο Γιάννης Αμπατζίδης και ο Γιάννης Λοτάρης. Φωτογραφίες επίσης υπάρχουν από την διάλεξη της κας Τσάκωνα και την κατάθεση στεφάνου στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο της πόλης.


Το Λαογραφικό τμήμα επιδόθηκε στη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού και κυρίως τοπικών ενδυμασιών, που προήλθαν από προσφορές των κατοίκων της Φλώρινας και των χωριών. Σημαντική υπήρξε η φωτογραφική τους αποτύπωση στο πλαίσιο της αναγκαιότητας για διάσωση και διάδοση της παράδοσης.


Το Καλλιτεχνικό Τμήμα δραστηριοποιήθηκε, οργανώνοντας βραδιές κλασικής μουσικής, ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού σε συνεργασία με τις μαθήτριες του Ωδείου Φλώρινας της σχολής πιάνου, ακορντεόν και άλλων οργάνων, πλαισιώνοντας διάφορες ομιλίες και εκδηλώσεις καθώς και χοροεσπερίδες.


Από τις πρώτες και σημαντικότερες δραστηριότητες του έτους 1955 ήταν η δεκαήμερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και η προσκυνηματική επίσκεψη στο Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Αθηναγόρα. Συμμετείχαν περίπου πενήντα Φλωρινιώτες συμπεριλαμβανομένων Μοναστηριωτών οι οποίοι γνώριζαν τον Πατριάρχη, από την εποχή που υπηρετούσε στην Ιερά Μητρόπολη Μοναστηρίου. Διασώζεται στα αρχεία η επιστολή-πρόσκληση του Πατριάρχη που έγραφε: « Εχάρην επειδή πρόκειται να ίδωμεν εν τοις Πατριαρχείς τέκνα προσφιλή εκ της αγαπητής πόλεως Φλωρίνης, μιας περιφερείας εν ή εζήσαμεν προ πολλών ετών και της οποίας διατηρούμε άσβεστον την ανάμνηση αυτής».


       Η εκδρομή συνοδεύτηκε από επίσκεψη στο Ρωμέικο Ορφανοτροφείο στην νήσο Πρίγκηπο, στο οποίο δώρισαν 150 λίρες Τουρκίας.


       Υπάρχει σχετική απόδειξη της φιλοξενίας τους.


Στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς, το ΛΕΦ παρουσιάζει, κατά την περίοδο αυτή, πλούσια κοινωνική δράση, σε συνεργασία με τις τοπικές στρατιωτικές, πολιτικές, θρησκευτικές και αρχές, καθώς και με άλλους πολιτιστικούς συλλόγους, όπως τον ΦΣΦ «Αριστοτέλης» και την «ΜΕΡΙΜΝΑ». Η Πρόεδρος διορίζεται μέλος της «Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων» και μέλος της «Επιτροπής Αποκαταστάσεως Απόρων Κορασίδων» που λειτουργούσε εκείνη την εποχή. Το Λύκειο συμμετείχε σε όλους τους εράνους υπέρ των απόρων κορασίδων και υπέρ του Ιδρύματος Προστασίας Απόρων Παίδων Μακεδόνων Αριστοτέλης. Κατά την επίσκεψη των Βασιλέων, παραστέκεται στην απονομή των «Βιβλιαρίων Προικοδότησης» στους δικαιούχους και, αναγνωρίζοντας την συμβολή του θεσμού, αναλαμβάνει την προικοδότηση μιας νεαρής κοπέλας

Το χορευτικό τμήμα, κατά το έτος 1965 αποτελείται από ένα τμήμα με μόνιμο καθηγητή γυμναστικής και χορού, ενώ στο τμήμα συμμετέχουν για πρώτη φορά αγόρια. Σύντομα το χορευτικό τμήμα εξελίσσεται σε συγκρότημα αξιώσεων, δίνει παραστάσεις στην Αθήνα, συμμετέχοντας σε δράσεις του ΕΟΤ σε συνεργασία με άλλα Λύκεια, λαμβάνοντας μάλιστα το δεύτερο βραβείο. Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη κλιμακίου της Γερμανικής Τηλεόρασης το 1966, για να βιντεοσκοπήσει το χορευτικό τμήμα του Λυκείου, που παρουσίασε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς

Το τμήμα συνέχισε τις εμφανίσεις του εκτός Φλώρινας, σε διάφορες πόλεις όπως η Κοζάνη , η Καστοριά, Αμύνταιο, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα με κορυφαία εμφάνιση το 1969 στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου με ευθύνη του χοροδιδάσκαλου Νίκου Λούστα ενθουσίασε τον κόσμο και απέσπασε θερμότατες κριτικές.

Το χορευτικό τμήμα, κατά το έτος 1965 αποτελείται από ένα τμήμα με μόνιμο καθηγητή γυμναστικής και χορού, ενώ στο τμήμα συμμετέχουν για πρώτη φορά αγόρια. Σύντομα το χορευτικό τμήμα εξελίσσεται σε συγκρότημα αξιώσεων, δίνει παραστάσεις στην Αθήνα, συμμετέχοντας σε δράσεις του ΕΟΤ σε συνεργασία με άλλα Λύκεια, λαμβάνοντας μάλιστα το δεύτερο βραβείο. Χαρακτηριστική είναι η επίσκεψη κλιμακίου της Γερμανικής Τηλεόρασης το 1966, για να βιντεοσκοπήσει το χορευτικό τμήμα του Λυκείου, που παρουσίασε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας