Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Φλώρινας ιδρύθηκε το 1952. Είναι από τους ιστορικότερους συλλόγους της ακριτικής περιοχής της πατρίδας μας και το μοναδικό Λύκειο που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με ενεργό και σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και προβολή της ελληνικής παράδοσης.

Σήμερα, ανανεωμένο , ως προς το ανθρώπινο δυναμικό του, συνδυάζοντας την εμπειρία και τη γνώση των παλαιότερων μελών, με τον ενθουσιασμό και τη δύναμη των νεότερων, αναθεωρεί και αναδιαμορφώνει τους στόχους του, θέτοντας ως προτεραιότητά του, τη διατήρηση της εικόνας και του ρόλου του, ως έναν φορέα στυλοβάτη της παράδοσης, μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές και αξίες στις νεότερες γενιές του τόπου μας.

Η πρώτη επίσημη χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Φ. δημιουργήθηκε το 1953, αμέσως μετά την ίδρυσή του και για πολλά χρόνια αποτελεί φυτώριο ανάδειξης των χορευτικών ομάδων στην περιοχή. Στα εβδομήντα και πλέον χρόνια λειτουργίας του, επενδύει στην εξωστρέφεια και στην προβολή του τόπου μας με τη χορευτική του ομάδα του, να έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ και διοργανώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό όπως στην Πολωνία, στην Ουκρανία (Κίεβο και Οδησσό), στην Αίγυπτο (Κάιρο και Αλεξάνδρεια), στη Νέα Υόρκη και στο Ρήγιο (Reggio) της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία, αποκομίζοντας τιμητικές διακρίσεις και κολακευτικές κριτικές. Έχει παρασημοφορηθεί από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κκ. Θεόδωρο Β για την προσφορά του στον απόδημο Ελληνισμό, ενώ, το 2019, εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Φόρουμ για την Ειρήνη μέσω των θρησκειών στην Αγία Αικατερίνη του Σινά της Αιγύπτου. Μεγαλειώδης υπήρξε η συμμετοχή του
στις Ομογενειακές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, μετά από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Ν. Υόρκης, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λαμβάνοντας μέρος στην ομογενειακή παρέλαση της 5η Λεωφόρου της Νέας Υόρκης καθώς και στις επετειακές εκδηλώσεις των Ελλήνων της Αστόρια ενώ συγκινητική υπήρξε η παρουσία του στους Ελληνόφωνους πληθυσμούς της Κάτω Ιταλίας, στο χωριό Πενταδάκτυλο και Μπόβα Μαρίνα. Τέλος, το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας με τη χορευτική του ομάδα συμμετείχε σε εκδηλώσεις της ομογένειας στην Πρεμετή της Αλβανίας, μετά από επίσημη πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα καθώς και στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Ομογενειακής κοινότητας Λιβαδειά του Δήμου Φιλιππαίων στη Β. Ήπειρο. Επιδιώκει πάντα να ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε
πρόσκληση για συνεργασία με Ελληνικά σωματεία και συλλόγους του εξωτερικού, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας με τον Απόδημο Ελληνισμό. Για το λόγο αυτό συμμετέχει στο υπό σύσταση Δίκτυο του Ενιαίου Πολιτιστικού Δόγματος που στόχο έχει τη γνώση και την εμπέδωση του ελληνικού πολιτισμού και της πολιτιστικής ταυτότητας για την αέναη επιβίωση του Ελληνισμού.

Στο Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας, εκτός από τα χορευτικά τμήματα (ενηλίκων εφηβικό και παιδικό), λειτουργούν, επίσης, η Λέσχη Ανάγνωσης και το εργαστήριο παραδοσιακής τέχνης, τμήμα τοπικής ιστορίας και χειροτεχνίας, ενώ φιλοδοξεί να εμπλουτίσει τη δραστηριότητά του και με τη λειτουργία εκμάθησης της υφαντικής και της ραπτικής τέχνης παραδοσιακών φορεσιών.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας επιδιώκει την συνεργασία με όλους τους φορείς που διαχειρίζονται πολιτιστικά θέματα και συνδράμουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής της Δυτικής. Μακεδονίας, με στόχο τη διατήρηση και διάδοση της αυθεντικής παράδοσης.

To Λύκειο Ελληνίδων Φλώρινας στην Κωνσταντινούπολη το Πάσχα του 1955

Με εκτίμηση.

Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Φλώρινας